آشنایی با یونولیت و کاربردهای آن در صنایع مختلف، یونولیت به عنوان یکی از کاربردیترین، رایجترین و پراستفادهترین مواد در صنایع مختلف خصوصاً ساختمانسازی شناخته میشود و به واسطه ویژگیها و قابلیتهای منحصر بهفردی که دارد جایگزین بسیار خوبی برای مصالح سنتی ساختمانی مانند بلوکهای سفالی و ... میباشد.
یونولیت و کاربردهای آن
یونولیت در اصل یک ماده سبکوزن خنثی است که بیش از 90 درصد حجم آن از هوا بوده و از نوعی پلاستیک تهیه شده از استایرن مونومر تولید میشود. این ماده در سال 1839 توسط ادوارد سیمون کشف شد و بعد از تولید انبوه در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار گرفت. یونولیت با نامهای دیگری همچون پلاستوفوم، پلی استایرن انبساطی، استایروفوم و ... نیز شناخته میشود. یونولیتها میتوانند انواع مختلفی داشته باشند اما رایجترین آنها شامل مواردی همچون یونولیتهای سقفی(قیمت یونولیت سقفی مادفوم)، یونولیتهای دیواری، یونولیتهای فشرده، یونولیتهای بستهبندی و یونولیتهای تزریقی هستند که هرکدام ویژگیها و قابلیتهای منحصربهفردی داشته و میتوانند استفادههای ویژهای داشته باشند. البته یونولیتها میتوانند بر اساس مواد تولیدکننده به چهار نوع پلی استایرن معمولی (GPPS)، پلی استایرن مقاوم (HIPS)، پلی استایرن انبساطی (EPS) و پلی استایرن اکسترود شده (XPS) تقسیم شوند. از مهمترین کاربردهای یونولیت میتوان موارد زیر را عنوان کرد:
· استفاده در صنعت خودروسازی، درب و پنجره، قالبسازی، بستهبندی، ماکتسازی، دوچرخهسازی، لوازمخانگی، کشاورزی و ...
· تولید مصالح مختلف ساختمانی، تیرچههای بلوکی و تولید دیوارهای پیشساخته تری دی پنل و ...
· عایقبندی بخشهای مختلف ساختمان، استودیوها و ... در برابر رطوبت، حرارت، سر و صدا، حشرات، موریانهها و ...
· بستهبندی محصولات در صنعت لوازمخانگی و…
مهمترین نکات در خرید یونولیت
همانطور که گفته شد یونولیتها در کمتر از 2 قرن به بسیاری از صنایع نفوذ کرده و باعث ایجاد تحولات قابل توجهی شدهاند. ویژگیهای منحصربهفرد این ماده مانند طول عمر بالا، قابلیت بازیافت، مقاومت بینظیر در برابر رطوبت، مقاومت در برابر فشار و ضربه، وزن پایین، حمل و نقل ساده و ... باعث شده است که بازار پویایی داشته باشد و شرکتها و برندهای متعددی در این زمینه تولید آن داشته باشند. از جمله مهمترین نکاتی که در زمان خرید پلاستوفوم یا یونولیت باید به آنها توجه داشت میتوان موارد زیر را عنوان کرد:
· میزان دانسیته یونولیت مهمترین فاکتور در خرید آن است چرا که تمامی مشخصات فیزیکی و شیمیایی یونولیت به دانسیته آن وابسته است. دانسیته یونولیت میتواند بر اساس نوع کاربرد و نحوه تولید از 12 به بالا باشد.
· ابعاد و اندازه یونولیت باید بررسی شود چرا که این مواد بر اساس استانداردهای خاص تولید شده و یا به صورت سفارشی ساخته خواهند شد.
· میزان اشتعالپذیری یونولیت باید مشخص باشد چرا که یونولیت به دو دسته اصلی قابل اشتعال و کند سوز تقسیم میشود.
· یونولیت باید از ساختار و ظاهری یکپارچه و سالم برخوردار بوده و کیفیت پخت بالایی داشته باشد.
· حتماً باید به استانداردهای تولید توجه شود.
· نوع مواد اولیه یونولیت باید بررسی شود چرا که بعضی از تولیدکنندهها از مواد بازیافتی برای تولید یونولیت استفاده میکنند که کاربردهای کمتری دارند.
· ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی یونولیت مانند مقاومت در برابر ضربه و فشار، مقاومت در برابر رطوبت، مقاومت در برابر صوت و حرارت و ... باید بررسی شود.
· برند سازنده، قیمت یونولیت، وزن و ضخامت، تاریخ تولید و ... از دیگر فاکتورهای مهم در خرید پلاستوفوم هستند.